Stockholms spökhus

Badande sjöjungfru

Vem går igen i van der Nootska palatset? Folkfantasin har ett oväntat svar: sjöjungfrun Melusina.

Hon tar sig ett bad där varje natt. Melusina förekommer i en fransk folksaga. Hon var kungadotter och drabbades av en förbannelse: varje söndag förvandlades hon till sjöjungfru.

Förbannelsen kunde hävas först när hon fött tolv barn med en make som inte kände till Melusinas hemlighet. Hon gifte sig med en greve och hann föda tio barn. Men så en dag blev greven nyfiken på vad hustrun höll på med vareviga söndag.

När han ertappade henne med fiskstjärt försvann hon in i skuggornas värld, allt enligt sagan. Som väl bör gå att ta lätt på.

Så hur i all världen hamnade Melusina i van der Nootska palatset?

Förklaringen är utsmyckningarna på husets ytterfasad. Högst upp finns två sjöjungfrur, som syftande på husägaren Thomas van der Noots förflutna. Han var holländare (från Brabant) och en van sjöfarare.

  • Någon kan ha hört historierna om spöket, sett sjöjungfrurna på fasaden och dragit sig till minnes folksagan. 

Juvelerarens hustru

Även fru Jansson går igen.

  • Hon var gift med juveleraren Jean Jahnsson som ägde van der Nootska vid sekelskiftet.

När Jean Jahnsson övertog palatset för 125 000 kronor år 1901 lär rummet bakom biblioteket ha varit igenmurat, Jean Jahnsson lät öppna det och inreda det som sitt privatrum. Där sägs det att han hade flera kvinnohistorier vid sidan om, så det sägs att hon spökar i grämelse över hans otrohet.

Något rör sig nog bestämt i van det Nootska palatset. Allt tyder på att det är ett spöke med klass, eftersom det öppnar dörrar eller är det kanske det är friherre van der Noot själv?

Det finns något för alla på van der Nootska Palatset

Ta del av våra fina erbjudanden

Just nu @van der Nootska

Varför välja van der Notska Palatset?

Kombinationen av våra historiska salonger och rum, centrala läge och gedigna erfarenhet gör Van der Nootska palatset unikt. För varje event och konferens har vi något som passar - vare sig det är galamiddag, fest eller konferens. Med vår långa erfarenhet och lyhördhet skapar vi enastående event tillsammans ​med varje gäst

Responsive image
Läget
Responsive image
Gedigen erfarenhet
Responsive image
Unik autmosfär

De flesta av våra festvåningar och konferensrum nås via den magnifika trapphallen. Då byggnaden är kulturmärkt har det inte möjliggjorts att installera hiss, vilket tyvärr gör det svårt för rörelsehindrade personer att kunna förflytta sig i huset

Följ oss i sociala kanaler

Tips & Nyheter. Få erbjudanden